Det svenska Vildsvinsköttet

Här finner du inspiration, tips och fakta om svenskt vildsvinskött hämtat från Svenskt Vildsvinskött. Besök deras sida för ännu mer information och en mängd recept.

Svenskt vildsvinskött är ett smakrikt, saftigt och klimatsmart kött. Det har en tydlig karaktär och en mild viltsmak. Dessutom är det enkelt att tillaga och passar till grillfest, vardagsmat och finmiddag. Vi är många som tycker att det är ett spännande kött som ligger helt rätt i tiden. 

Kött från vildsvin är ljusare och har en mildare viltsmak än älg- och hjortkött. Det är också lite fetare och saftigare än älg- och rådjurskött. Vildsvinskött är mörkare och har lite mer karaktär än vanligt griskött.

Om Vildsvinsköttet

Upptäck vildsvinsköttets olika delar! Av vildsvinsfärs kan du göra vardagsmat som köttbullar, pannbiffar och köttfärssås. Vildsvinsstek tillagad i ugn, på låg temperatur, blir saftig och mör. Eller gör en kryddig pulled pork? Perfekt bjudmat!

Inspiration

Pulled pork
Pulled pork är lika lätt att göra av vildsvinskött som av vanligt griskött. Använd bogen eller karrén och laga den länge i ugnen ihop med färdig eller hemlagad barbecuesås. Det blir hur bra som helst!

Gryta
I butiken hittar du ofta ”färdignätad” stek som du enkelt lagar i ugn. Bakdelsköttet från vildsvin, den del som av många kallas för ”steken” kan delas upp i innanlår, rostbiff och fransyska. De kan tillagas hela i ugnen eller skäras i bitar och bli basen i en köttgryta.

Sous vide
Hela detaljer av vildsvinskött kan med fördel lagas med sous vide-teknik. Sätt temperaturen på cirka 65°. Eftersom köttet tillagas under så lång tid i sous-viden så räcker det med den innertemperaturen. Vid snabbare tillagning av helt kött ska temperaturen på ytan vara minst 70°.

Tacos
Till den stekta tacofärsen går det lika bra med vildsvinsfärs istället för nötfärs, använd samma färdiga kryddmix. Resultatet blir vildare fredagstacos.

Olika detaljer

Stek eller kotlettrad
Upptäck hur bra det passar med strimlat vildsvinskött, från till exempel stek eller kotlettrad, i en gryta med asiatiska smaker. Ingefära, chili och kokosmjölk är perfekta smakkompisar till svenskt vildsvinskött.

Innanlår
Passar till exempel i strimlor som bas i en gryta smaksatt med ingefära och chili eller i en vildare variant på stroganoff.

Vildsvinsfärs
Vildsvinsfärs är en utmärkt råvara i exempelvis tacofärs. Till den stekta tacofärsen använder du som vanligt den färdiga kryddmixen. Resultatet blir vildare fredagstacos. Färsen passar också till köttbullar. Vildsvinsfärs är mager, därför är det bra att använda grädde i köttbullssmeten istället för mjölk eller vatten. Du kan också blanda vildsvinsfärsen med fläskfärs. Vildsvinsfärs passar lika bra i en klassisk italiensk köttfärssås som i hamburgare och pannbiffar (gärna med en driva stekt lök).

Vildsvinskarré
Skivor av vildsvinskarré är goda att grilla. Låt dem först ligga i en kryddig marinad i ett par timmar och grilla dem tills innertemperaturen är 65-70°.

Vildsvinsstek
Är du lycklig ägare av en fryst vildsvinsstek? Tillaga den hel, på låg temperatur (ca 125˚) i ugnen tills innertemperaturen är 65-70°. Låg ugnstemperatur innebär längre tillagningstid och slutresultatet blir en saftig stek.

Ribs
Grillade vildsvinsribs är en höjdare. Koka först revbenen i en timma. Låt dem svalna och pensla en sötsyrlig glaze med honung, balsamvinäger och soja och lägg dem på grillen. När ytan är läckert gyllenbrun är de klara.

Filé
Innerfilén är lika mör som fläskfilé. Ett plus för vildsvinsfilén är att den har en mild och fin viltsmak. Använd den i dina favoritrecept med fläskfilé eller krydda den med rosmarin, timjan och vitlök innan du helsteker den i ugnen.

Klimatsmart

Genom att äta vildsvinskött väljer du ett hållbart livsmedel. Vildsvinet är en förnyelsebar resurs som lever fritt i skog och mark, genom att skörda naturens överskott får vi ett klimatsmart, nyttigt och välsmakande kött.

Vildsvinskött har grönt ljus i Köttguiden från Världsnaturfonden (WWF) och är kött som WWF anser att man bör välja när man äter kött.

Ingen antibiotika används för viltkött.
Inga kemiska bekämpningsmedel används för viltkött.

I Sverige är vildsvin en av våra största källor till viltkött räknat i kilo kött per år, genom att äta vildsvin bidrar du till att livsmedlet används mer resurseffektivt.

Större konsumtion av vildsvinskött leder även till en aktivare förvaltning av vildsvinsstammen som i sin tur leder till hållbarare viltstammar och minskade skador på jordbruket så att CO2e/kg kött minskar ytterligare.

Detta innebär att desto mer vildsvinskött du väljer desto större tjänst gör du för klimatet samtidigt som du minskar ”vildsvinnet”.
Här kan du läsa mer om vildsvinskött i Köttguiden.